Tak co, ovce? Jak dlouho vám vydrží ta pastvina? a- a a+

Tak co, ovce? Jak dlouho vám vydrží ta pastvina? A co budete dělat, až zjistíte, že plot je pryč a vlci jsou už mezi vámi?

Jednou bylo jedno stádo ovcí, které žilo v poklidném údolí. Bylo to místo jako z pohádky – tráva šťavnatá, plot pevný a neprodyšný. Ovce se neměly čeho bát. Všechno bylo nalajnované – pravidla, úkoly, odměny. Žádné starosti, žádná improvizace. Dokonalý systém. Vlků nebylo, a pokud se náhodou objevila nějaká ovce, co chtěla pošlapat trávu ostatním, šup s ní do chlívku. Žádná anarchie se tu netrpěla!

Exekutor? Co to je? To slovo by tu nikdo nepochopil. Úřad práce? K smíchu! Vždyť každá ovce měla své místo, svou práci a svůj klid. Svoboda? Byla všude! Ovce běhaly, skákaly volně po pastvině, žádné přilby, roušky, ani zbytečná pravidla. Byl tu pořádek, který se sám od sebe udržoval, protože všechno bylo jak má být.

A peníze? Žádné virtuální měny, žádné papírky bez hodnoty. Ovce platily skutečným zlatem a stříbrem – tvrdými měnami, co měly opravdovou váhu. Žádný vlk z Východu nepředstavoval hrozbu, vlastně ani neexistoval. Ovce z Východu a Západu byly jedna velká ovčí rodina. Jen pár chytrých kozlů, co neměli klid, toužilo po tom, aby mohli přeskočit plot a brát si, co se jim zachce. Ale většina stáda? Ta byla šťastná, že má plot pevný a jasně stanovené hranice.

A tak ovce žily. Spokojené, hlídané a klidné. Za plotem? Svět možná nebyl tak růžový, ale koho to zajímalo, když uvnitř měly vše, co potřebovaly? Ale to víte, nic netrvá věčně. Plot začal hnít, tráva začala schnout, a najednou, když se ovce otočily, zjistily, že chytré kozy už skáčou přes plot a berou vše, co mohou.

A stádo? To stádo, které kdysi žilo v poklidu, teď zjišťuje, že ten svět za plotem, kterému tak dlouho nevěnovaly pozornost, se najednou dere dovnitř. Vlci, hladoví a bez zábran, najednou přicházejí. A ty staré, dobré časy? Ty jsou pryč. Stříbro a zlato? Nahradily je barevné papírky a digitální čísla, co se dají vymazat jedním kliknutím. Svoboda? Teď je to spíš chaos, kde každý bere, co může, a na pastviny se dere kdoví kdo.

Tak co, ovce? Jak dlouho vám vydrží ta pastvina? A co budete dělat, až zjistíte, že plot je pryč a vlci jsou už mezi vámi?

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.