Přepisování dějin a- a a+

A když zmizí i poslední paměť národa, zůstane jen to, co kdo najde v nějakém zaprášeném archivu.

Tak tohle už je fakt na hlavu. Teď nám chtějí přepsat i datum, kdy slavíme konec války a osvobození od nacistů. Místo 8. května najednou nic? Přišlo mi to na e-mail, jinak bych ani nevěděla, že se děje další pokus o manipulaci historie. Takže Rudá armáda nás vlastně neosvobodila? Podle nich ne, ale mapa a historické záznamy jsou asi jiný vesmír, že jo.

Vzpomínky na to, jak Sověti vytlačili nacisty, mi připomínají hlavně příběhy mého dědečka. On tu válku viděl na vlastní oči, ne nějak z učebnic. Byl svědkem německé okupace a nezapomněl, kdo tady vraždil a kdo za nás umíral. A nebyli to Amíci, kteří se do Plzně sice dostali, ale místní to jejich „osvobození“ nevzpomínali zrovna v růžových barvách. Sám Karel Gott, když ještě žil, o tom taky mluvil.

Jenže teď, když pamětníci postupně odcházejí, je snadné tyto věci přepsat. Dějiny a učebnice už pak nebudou reflektovat skutečnou pravdu, jen to, co se hodí aktuálním politickým hrám. A když zmizí i poslední paměť národa, zůstane jen to, co kdo najde v nějakém zaprášeném archivu.

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.