Zabij mě levně! a- a a+

Smrt za babku. aneb jak švýcarská vláda představuje nový hit sezóny – eutanazii ve slevě. No nekupte to. Zameškáte výprodej a budete muset umírat za draho.

No, tak to je tedy pecka! Švýcarsko, země známá svou přírodou, čokoládou a neutralitou, se rozhodla nabídnout svým občanům skvělou novinku: eutanazii pro chudé! Ano, slyšíte správně. Pokud nemáte ani na rohlík, ale přemýšlíte o tom, jak stylově ukončit svůj život, přenosné sebevražedné moduly Sarco jsou tu pro vás. A za cenu, která vám nevytrhne ani vlasy z hlavy – pouhých 20 eur!

Kapsle Sarco mají futuristický design, jako by je navrhovali přímo u NASA. Fungují tak, že místo kyslíku vám nabídnou dusík, což je skvělý způsob, jak se nenápadně vytratit z tohoto světa. „Kdo by si chtěl tahat nohy v nedostatku, když můžete jít stylově?“ zdá se, že tak nějak zní reklama.

Florian Willet, generální ředitel organizace The Last Resort, se tetelí blahem, když mluví o frontách lidí, kteří už netrpělivě čekají na svou poslední jízdu. „Klidný odchod“ zní tak poeticky, že to málem připomíná procházku růžovým sadem. Ale pojďme si říct, jaká je skutečnost: Švýcarsko se stává místem, kde se lidé kvůli sociálnímu propadu rozhodují pro smrt. Trochu depresivní, ne?

A teď trochu technických detailů: Po stisku tlačítka v kapsli dojde během několika sekund k poklesu kyslíku. Co to znamená? Nejprve se cítíte dezorientovaní, pak přijde mírná euforie (protože proč ne zakončit život s úsměvem?) a nakonec přijde bezvědomí. Smrt nastane asi po pěti minutách. Ale nebojte, zařízení monitoruje vše, takže žádné překvapení na konci!

Fiona Stewartová, další členka poradní rady, připomíná, že první klienti budou pravděpodobně starší lidé nebo vážně nemocní jedinci. Ale proč se omezovat? Chystá se také verze pro páry, aby mohli odejít spolu – jak romantické! A pro ty, kteří chtějí jít ještě dále, existuje možnost „double kapsle“. Jo, protože kdo by nechtěl umřít s milovanou osobou po boku?

Tohle všechno nás nutí zamyslet se nad tím, jaké to je, když se lidé cítí tak bezmocní, že vidí eutanazii jako jedinou cestu ven. Všechno to vypadá jako nějaká zvrácená parodie na moderní společnost. Místo řešení problémů nabízíme levnou smrt. Co bude dál? Slevy na hromadné odchody?

Na závěr si musíme připomenout, že i když je tohle všechno zabalené do moderní technologie a „důstojného odchodu“, jde o životy lidí. A i když to celé zní jako černý humor, je to smutné a alarmující. Jak jsme se dostali do bodu, kdy nabízíme smrt jako řešení pro sociální problémy? Možná bychom měli přemýšlet o lepších způsobech, jak podporovat ty, kteří trpí.

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.