ČT Zákřov 2011, Zákřov 2019, jak se mění historie, aneb gestapo nebo kozáci a- a a+

K místu tragédie se podle vzpomínek místních až do konce války nesměl nikdo přiblížit. Poté byly ostatky devatenácti zavražděných mužů exhumovány. Řádění nacistů připomíná od roku 1949 památník Zákřovský žalov. (Zde nám zapomněli vyměnit nacisty za kozáky).

Památník zákřovské tragédie v novém

Zákřov 23. 11. 2011  Nově upravený areál památníku obětem vypálení dnes odhalili v obci Zákřov na Olomoucku. Malá osada se na samém sklonku druhé světové války stala terčem útoku nacistů. Jejich řádění nepřežilo na dvacet místních mužů. Němečtí vojáci je zaživa upálili v lese.

18. duben 1945. Do Zákřova dorazilo gestapo z nedalekého Velkého Újezdu a prapor Vlasovců. Vojáci tvrdili, že hledají partyzány. Ve večerních hodinách obec obklíčili a začali zapalovat jednotlivá stavení.

„Bylo to strašné, to si nikdo nedovede představit,“ popisuje pamětnice Zdenka Calábková. Gestapo nakonec zatklo třiadvacet mužských obyvatel vesnice. Po výsleších část z nich vojáci propustili. Devatenáct mužů ale nacisti o dva dny později zavezli do lesa k samotě Kyjanice. Zavřeli je do boudy, tu polili dehtem a benzínem a zapálili.

Řádění nacistů připomíná od roku 1949 památník Zákřovská žalov. Protože v posledních letech začal chátrat, usilovala obec o jeho opravu. Dnes byl zrekonstruovaný areál slavnostně otevřen. „Celý ten památník se změnil. Teď je z toho nejenom památník, ale takový odpočinkový park,“ řekla starostka obce Tršice Leona Stejskalová. „Byla podtržena pietnost toho místa, kdy došlo k úpravám zpevněných i nezpevněných ploch a k celkové úpravě samotného pomníku i jeho okolí,“ doplnil architekt Michal Šmehlík. Rekonstrukce přišla na tři sta osmdesát tisíc korun. V budoucnu přibude také nový mobiliář a tabule s informacemi o událostech druhé světové války.

V Zákřově si připomněli válečný masakr. Ruští kozáci tam zavraždili 19 mužů

Zákřov 28. 4. 2019  V Zákřově na Olomoucku si připomněli výročí tragické události z dubna 1945. Ruští kozáci, kteří spolupracovali s německými jednotkami, tam pod záminkou spolupráce s partyzány přepadli vesnici, vydrancovali několik domů a třiadvacet mužů odvedli. Devatenáct z nich po dvoudenních výsleších a mučení zavraždili.

Do malé vísky dorazil 18. dubna 1945 prapor ruských kozáků, který bojoval na straně wehrmachtu. Skupina Feuermittel tvrdila, že hledají partyzány. Ti v oblasti skutečně operovali, po příchodu kozáků do regionu ale odešli na Prostějovsko. Kozáci ve večerních hodinách obec Zákřov obklíčili, řadu domů vyrabovali a několik stavení zapálili. Místním bránili, aby hořící domy hasili.

„Bylo to strašné, to si nikdo nedovede představit,“ popsala pamětnice Zdenka Calábková, které nacisté zabili při masakru otce.

Kozáci v německých službách nakonec zatkli třiadvacet mužů a odvezli je do nedalekého Velkého Újezdu, kde sídlilo gestapo. Po výsleších čtyři muže propustili. Devatenáct mužů ale mučili a o dva dny později zavezli do lesa k samotě Kyjanice, kde je zabili střelou do týla. Všechny potom zavřeli do dřevěné boudy, kterou polili dehtem a benzínem a zapálili. Pozdější ohledání ukázalo, že všichni muži měli polámané stehenní kosti a někteří z nich po výstřelu ještě žili a uhořeli tak zaživa.

Mezi oběťmi byl i Jaroslav Žák, který pobýval v Zákřově u své rodiny, protože v Brně, kde žil, se obával bombardování. Další obětí byl osmnáctiletý židovský chlapec Otto Wolf. Ten se s rodinou po tři roky ukrýval za pomoci místních v okolí před deportací. O životě v úkrytech si psal deník a je označován za českou Annu Frankovou. Při mučení neprozradil, že se v Zákřově skrývají i jeho rodiče a sestra.

K místu tragédie se podle vzpomínek místních až do konce války nesměl nikdo přiblížit. Poté byly ostatky devatenácti zavražděných mužů exhumovány. Řádění nacistů připomíná od roku 1949 památník Zákřovský žalov. (Zde nám zapomněli vyměnit nacisty za kozáky).

Doslov: Zde není třeba cokoliv dodávat. Tady vidíme zcela jasnou manipulaci mířenou na mladé a na lidi, které naše historie nezajímá. Jak potom věřit veřejnoprávní televizi a proč ji máme platit za lži, tak to opravdu nevím.

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.