Jak chutná moc nad osudem lidí v nouzi a- a a+

Občas mám chuť si poslechnou i pořady na ČT, abych měla srovnání. Tentokrát jsem si vybrala pořad "168 hodin" a snad poprvé s nimi dokonce souhlasím. Dívala jsem se na reportáž o samoživitelce Evě a ukázalo se, že úřady práce někdy lidem neposkytují pravdivé informace a nezprostředkují pomoc a když to nezveme pravými jménem, tak je naschvál, kvůli vlastnímu prospěchu.

Reportérky Zuzana Černá a Martina Houdková se zeptaly bývalých úřednic jak vlastně tento úřad pracuje. Byl jim popsán nátlakový aparát ve kterém vůbec nejde a pomoc lidem na které dolehla tíživá finanční situace, ale o úsporu vyplacených dávek. Pročpak to? Protože vyšší úředníci za to dostávají odměny a tak je jejich sloganem věta:

Nepomáhat, ušetřit na dávkách.

Psycholožka Alena otěhotněla chvíli poté, co podala výpověď protože se s partnerem chystali odjet do zahraničí. Partner ji opustil a Alena se ocitla v azylovém domě a na podpoře v nezaměstnanosti. Když jí skončila a Alena byla už dva měsíce bez příjmu, vyrazila ve vysokém stupni rizikového těhotenství na úřad práce Prahy 5 požádat o pomoc v hmotné nouzi. Odtamtud odešla se slzami v očích.

„Byla jsem poučena pracovnicí úřadu o tom, že těhotenství se má plánovat, a o spoustě dalších jiných věcí, které s dávkami nemají nic společného. Odešla jsem, protože se mě její přístup dotkl, i to, jak na mě křičela,“ popisuje zkušenost Alena.

Alena i dál přebývá i s měsíčním synem v azylovém domě. Žije jen z pomoci přátel a pokouší se svoji situaci řešit. Alena to cítí jako demonstrování úřední moci a pokud se chováte slušně a neumíte si svoje právo vykřičet, tak vám pošlapou hrdost a udělají z člověka trosku.

Existuje pomoc v Poradně pro ženy. Tam se Alena dozvěděla, že mohla zažádat o příspěvek na bydlení, o dávky v hmotné nouzi a dokonce a příspěvek na dietu v těhotenství. No to jsou vám věci viďte. Ženy prostě nevědí na co mají právo a myslí si, že na Úřadě práce jim řeknou pravdu. Neřeknou a tak vy, které tohle teď čtete, obracejte se na poradnu pro ženy, jinak vás stát oškube jak kuřata.

Tři bývalé pracovnice úřadu prozradili, že není jejich posláním o lidi pečovat, ale zbavovat se jich. Priorita je mít co nejmenší počet dávek, ne starat se o klienty a pomáhat lidem v krizi. Pokud přišel někdo s otázkou jestli má nárok na tu a tu dávku, tak mu bylo řečeno, ne nemáte, na shledanou. Neposkytovat, vymlouvat, neříkat.

Nadřízení berou odměny a tlačí na podřízené. Je jim naprosto jedno, jak dopadnou žadatelé o pomoc. Dívají se jen na výkazy a počteníčko o tom, kolik zase ušetřili na dávkách lidem v nouzi.

Bývalá pracovnice se setkala se starší paní, která byla těžce nemocná. Měla rakovinu a byla na neschopence. Měla štěstí, vyléčila se a neschopenka skončila. Pak následuje okamžitá evidence, protože tak je to nařízeno. Paní ale byla u lékařky a na úřad práce to nestihla. Následující den se dostavila, ale bylo ji oznámeno, že porušila oznamovací povinnost a tak ji vyřadili evidence. To znamená, že nedostane ani korunu a co bude tahle paní dělat dál? Když nepomůže rodina, tak je vyřízená.

Takhle se u nás zachází se slušnými a tak mám pro ně jednu radu. Chovejte se jako minorita. Vezměte si sebou příbuzné a na úřednice pořádně řvěte a vyhrožujte. Ono to opravdu pomůže, ale musíte zahodit svoji slušnost a nechuť chovat se jako hovado.

2 komentáře

Vítejte v diskusi ke článku. Sdílejte své názory, obavy i rady.

  1. K-NOBL-AUCH

    Pokud se chováte slušně a neumíte si svoje právo vykřičet, tak vám pošlapou hrdost a udělají z člověka trosku. Nic noveho pod slnkom? Za tie slova by som sa mal hanbit a ja ich naspat neberiem. Mlada zena je na pokraji priepastia nikomu neprajem ocitnut sa v jej kozi. Vysoko vyspela a civilizovana spolocnost opovrhuje kazdym kte nem aostr lakte kto nema mohutne zazemie. Nabytocnych su po celom svete miliony. Co leti je "USPECH" Co leti je kolko "lajk, kolko nasledovnikov. Co leti je Tviiter a sam Pan vie ake hovadiny bez tvare bez citu bez dotyku. Vobec ma neprekvapi ak coskoro bydem citat ze ten ci onen (slavny) sa nechal pochovat s MOBILOM i cerstvymi bateriami. Hlavne ze mame jasne a presne definvane nase najdolezitejsie priority.

    Odpovědět
    • Milena Doušková

      Ano, dnešní hodnoty jsou pokřivené, lidé si nadávají a mají neustále nervy na pochodu. Závidí si i nos mezi očima.

      Odpovědět

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.