Průvod jezdců Prahou na oslavu koní z bitvy u Little Bighornu? Dělají si z nás srandu? a- a a+

Kolik to stálo a kdo to platil? Pochybuji, že se na to skládali komedianti. Odkud tedy peníze přišly? Z daní?

Ve čtvrtek prošel centrem Prahy průvod sedmi desítek jezdců na koních, kteří svým pochodem lákali diváky na sobotní Memoriál generála Custera ve Všeticích na Benešovsku. Policie kvůli této akci musela uzavřít některé ulice, ale velké dopravní komplikace nevznikly. V čele průvodu jel herec Václav Vydra, který představoval velitele 7. kavalerie generála George A. Custera. Po jeho boku jel režisér Václav Marhoul.

Jezdci na koních měli speciální kostýmy – někteří se oblékli do uniforem armády, jiní se přestrojili za indiány. Součástí sobotního programu ve Všeticích bude také odhalení památníku koní, který je přesnou replikou monumentu stojícího na legendárním pahorku přímo na místě „Bitvy u Little Bighornu“. Tento památník má uctít památku koní, kteří spolu s jezdci procházeli slavným memoriálem a v minulých letech uhynuli.

Připomínka slavné bitvy, ve které 25. června 1876 generál Custer vedl Sedmou kavalérii proti spojeným silám několika kmenů prérijních indiánů v čele s Lakoty, je však velmi problematická. Američtí indiáni tehdy uštědřili Custerovým vojákům drtivou porážku, při které padlo téměř 300 vojáků. A právě zde se objevuje otázka: proč bychom měli v Praze mít památník připomínající něco, co se odehrálo tisíce kilometrů daleko a co je spjato s tragickou historií genocidy původních obyvatel Ameriky?

Co má Česká republika společného s bitvami, které vedli bílí kolonizátoři proti indiánům, aby je nakonec téměř vyhubili a zbytek nastrkali do rezervací? Je to něco, co bychom měli oslavovat? Měli bychom si spíše uvědomit, jaké tragické důsledky měly tyto události pro původní obyvatele Ameriky, a takový průvod je pouze přihlouplou snahou zviditelnit se na úkor historické tragédie. Je mi hanba za tvůrce tohoto pochodu. Vědí vůbec co oslavují a mají na mysli kolik životů to stálo? Postavit pomník by měli Indiánům za to, že se statečně bojovali. Ano, tuhle bitvu vyhráli, ale co je jedna bitva se všemi ostatními kdy byli bez milosti masakrováni. Ne, tady se postaví pomník koním a já se divím, že na některým nesedí generál Custer jako oslavenec.

Co na tom opravdu zajímá, je cena této akce. Kolik to stálo a kdo to platil? Pochybuji, že se na to skládali komedianti. Odkud tedy peníze přišly? Z daní? Pokud ano, je to další zbytečná zátěž pro pracující lidi, kteří financují podobné výstřelky. V době, kdy máme jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou děláme průvody a stavíme pomníky. Navíc ne pro Českou zemi, ale pro USA.

2 komentáře

Vítejte v diskusi ke článku. Sdílejte své názory, obavy i rady.

  1. Jirka

    Všechno je špatně. Československo má slavnou tradici bourání pomníků. Stalin ... to bylo dávno, Lenin .. to bylo celkem nedávno. A těch ruskejch tanků co zmizelo z podstavců. Naposledy maršál Koněv. A opravdu to není žádná moderna. Symboly c a k monarchie šly dolů už dávno a Mariánský sloup také. Jeden kůň stačí .... není ledajaký ... sedí na něm Svatý Václav, vévoda země České. Takže zchvácená herka z bitvy o Little Big Horn tady fakt nemá co pohledávat.

    Odpovědět
    • Milena

      Jsem ráda, že se mnou soouhlasíš.

      Odpovědět

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.