Stát dře lidi z kůže a- a a+

Kam se ztrácí stovky miliard ze státního rozpočtu, proč se neptají, kdo jednou bude platit ty ohromné dluhy a úroky z těchto dluhů tak špatně hospodařícího státu, jak dlouho nám porostou daně?

Informace o daňovém zatížení pracujících. Níže uvedený text není žádná legrace, které se po internetu běžně šíří. Je to smutná skutečnost, kterou si pracující běžně neuvědomují. A přitom jde o jejich peníze.

100 000,- = hrubý příjem (na kolik si Vás firma cení)
19 270,-    = soc.pojištěni  zaměstnavatele 26% hrubé mzdy
6 630,-      = zdrav.pojištěni zaměstnavatele 9% hrubé mzdy
103,-          = povinné úrazové pojištěni 0.14% hrubé mzdy
Tyto položky za Vás musí státu odevzdat firma, o tom žádné informace nemáte.
———————————————————————————————————————–
73 997,-    = hrubá mzda (údaj na výplatní pásce)
5 920,-      = soc.pojištěni zaměstnance 8% z hrubé mzdy
3 320,-      = zdrav.pojištěni zaměstnance 4,5% z hrubé mzdy
————————————————————————————————————————
64 747,-     =  základ daně
20 719,-     = daň z příjmu max. 32%
————————————————————————————————————————
44 028,-  = ČISTÁ MZDA (vyplaceno) sazba přímých daní 56%
10 039,-   = DPH 5% nebo 19% + spotřební daně (uveden průměr DPH)
———————————————————————————————————————–
36 989,-   = zůstatek – celková daňová kvóta zdanění práce je 64%

100 000,- které za Vaši mzdu vydá Váš zaměstnavatel si můžete koupit zboží v cel. hodnotě 36 989. V případě nižších příjmů a zdanění nejnižší sazbou daně z příjmu 15% je konečný zůstatek 45 111,-, tj. celková daňová kvóta 55%. Progrese tedy skutečně není velká-9%-pouze s tou drobností že absolutní zatížení všech příjmů, vysokých i minimálních, je drtivé.

Do práce chodíte proto, abyste si mohli za vydělané peníze něco koupit. Když si tedy za zbylých 36 989,- Kč něco koupíte (kromě potravin je dnes skoro všechno v sazbě 19% a tam bude patřit i bydlení), prodávající odvede státu daň z přidané hodnoty o kterou jsou prodávané zboží, nebo služby pochopitelně dražší. Ve skutečnosti vám tedy zůstane jenom 30 326, – Kč.

Takže z každých Vámi vydělaných sto tisíc skoro sedmdesát tisíc dostane stát, protože pracujete, abyste si mohli něco koupit. Není to žádný trik ani manipulace, je to prostý souhrn faktů, který stát zahaluje houštím tisíců stránek zákonů, vyhlášek a pokynů. Kromě těchto daní stát vybírá ještě mnoho dalších daní od lidí, podniků a podnikatelů-daně z nemovitosti, daně z prodeje nemovitostí, darovací daně, daně dědické, daně z příjmů, daně silniční, atd.,

Kde ty peníze jsou, když zdravotnictví je v krizi, školství zanedbané, po silnicích se skoro nedá jezdit, atd. Platíme tolik za své sociální jistoty, nebo spíš za jistoty vládních úředníků a za jistoty těch, kterým se nechce pracovat? Jestliže podstatně vzrostl počet vládních úředníků, jestliže nezaměstnanost stoupla na dvojnásobek, pak pochopitelně jsou také vyšší výdaje. Větší zdanění práce samozřejmě prodražuje pracovní sílu a vedle zdražování výrobků a služeb vede také k propouštění, protože firmy a podnikatelé buď krachují nebo nejsou schopní uživit tolik zaměstnanců, kolik by potřebovali. Mnohem víc peněz se však propadne a zašantročí v neprůhledných, pochybných a často předražených státních zakázkách a v korupci spojené s jejich realizací.

Proč je to lidem jedno?

Proč se neptají, jak je možné, že v Chorvatsku postaví 100 km dálnice za jediný rok a za poloviční cenu než u nás, proč se neptají, kam se ztrácí stovky miliard ze státního rozpočtu, proč se neptají, kdo jednou bude platit ty ohromné dluhy a úroky z těchto dluhů tak špatně hospodařícího státu, jak dlouho nám porostou daně?

A to ještě zapomínáme na spotřební daň, která je na alkoholu, benzínu, cigaretách atd., ta je ve většině případů 30% a více. Nutné doplatky na léky, školní potřeby, zdravotní péči. Poplatky za odpad, vodné stočné, energie, kde podíly má zase náš hodný stát, který nám občanům prodává energie mnohem dráž, než ji prodává do zahraničí. Poplatky za komíny, za vodu, která naprší na náš majetek, rozhlas, televize a další. Jestli nechcete, aby bylo ještě hůř, ptejte se, a také pošlete tento email svým známým.

Tak málo lidí ví, o kolik je stát ve skutečnosti obere.

Zdroj: Přišlo mejlem

4 komentáře

Vítejte v diskusi ke článku. Sdílejte své názory, obavy i rady.

  1. pema

    Ano, nestydatě a mám pocit, že všem členům SPOLUxindlu budeme muset nacpat >destnikprotidrahote.cz< do řití až po rukojeť a pojistit proti vyklouznutí, např. jednou z provokativních ukro.bikolorek (to jsou ty chomoutíky, kterými se svého času vládní ksindl \"solidořitně\" ozdobili (Afroameričanová se snědou Pekari je snad měly i na kalhotkách). Jenže bude hůř, ami.šmejdi znovu hecují, páč je jim jasné, že astronomický dluh za vyzbrojování Ukrouši sami nesplatí, i kdyby si neonáckovské Polsko a Rumunsko části bývalého ruského předzahraničí přisvojily....{sic!} 17. května 2022, 17:11 Home World News USA říkají Evropě, aby dala Ukrajině více peněz. USA a jejich spojenci musí zaplatit ukrajinské mzdy a zaplatit účet za rekonstrukci, prohlásila ministryně financí Janet Yellenová .... https://www.rt.com/news/555641-yellen-europe-pay-ukraine/

    Odpovědět
    • Frank

      Zdravicko "pema"! Americka konegresmanka nasla odvahu prehlasit ze tzv pomoc jukrajine je v podstate preanie penazi a kamaradi a rodiny zaucastnenych NGO prizivnikov sa pakuju.Bilion sem? Bilion tam! zdroj... https://www.rt.com/news/555644-us-aid-ukraine-money-laundering/

      Odpovědět
  2. PREBURDA

    Patent o zrušení nevolnictví byl výnos římského císaře a českého krále Josefa II. z 1. listopadu 1781, který pro české země zrušil nevolnictví. Nevolnictví se projevovalo zejména povinností robotovat, odvádět poddanské dávky odvozené od osobní závislosti na vrchnosti. Tak nevím, opravdu to bylo zrušeno? Přijde mi, že zrušeno to bylo na papíře. Jelikož dnes živíme nejen \"vrchnost domácí\", která má pořád málo, ale ještě tu \"adoptovanou\" v Bruselu......... a že jich je, to nejsou jen poslanci. \"Dobrý pastýř má ovce stříhat a ne je drát z kůže.\"

    Odpovědět
  3. Frank

    Mili! To zdieranie, vykoristovanie je absolutne nutne. Bez toho aby si mala na cele napis "OTROK" by sa nas slavny stat rozpadol do minuty. Vsetko co opisujes je tragedia na N-tuuu. A vies co som videl ked som bol mlady? Videl som dlhy a nekonecny pas. Taky cierny gumovy ako nan nakladju uhlie a do kopecka do kopce bezi 24 hodin denne, a dopravuje uhlie pod kotle co nam vyrabaju teplo/elektrinu. Ovsem tento pas vezie ludi. NIeto zastavky odbocky,pauzy. Niektori z nas maju velikanske stastie ze sa ku konecnej a jedinej zastavke dostanu zdrchany, vyzdimany na recyklaciu. Pohlti ich planeta v jednej ci inej forme. YUP! A zivot ide dalej. Pospatku na zaciatku toho dlhocizneho pasu nakladaju novych. A z toho dovodu (s pozehnanim s obrovskym stastim) som bez hanby bez ostychu ako obcan tejto zeme zakotvil daleko za hrebenom Skalistych hor ked mi bol 21. Bez hanby a hrdo priznavam ze sice paiere i certifikaty mam a ze som bez akychkolvek ceremonii skoncil pracovny pomer, zdieraniea danove prirazky - DPH, ha-ha- ha juhuuu ty vole! ked mi bolo 49, jeden mesiac. Nevyhral som loteriu! Ale povedal som si ze to skusim inac. 541 stromov/les ovocny sad a zahrada neskorej este stale stojim na nohach a nikomu nedlzim. Nebolo to lahke, ale da sa.Clovek si musi verit a najst zdravu "podu" zem (country) Idem sa cinit, svieti slniecko.

    Odpovědět

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.