Pracovník JZD řediteli TV Barrandov Soukupovi a- a a+

Přišlo mi to mejlem a protože i já jsem to zažila, tak vím jak to bylo, jaké bylo zboží. Je pravda, že výběr nebyl velký, ale potraviny byly přísně hlídané. Teď je vývěr obrovský, ale nekvalitní, protože EU si z nás udělala Kontejner.

Musím upozornit na skutečnost, že v roce 1989 jsme byli soběstační jak v rostlinné i živočišné výrobě, což někteří lidé zapomněli.

Plnohodnotný rozbor doby za budování socialismu a kapitalismu po roce 1990!

V týdnu jste se snažil  dělat si legraci z našich bývalých JeZeĎáků. Prý neuměli plánovat, proto nebylo
maso. A proto, že o tom něco málo vím (na rozdíl od Vaší osoby, kterou omlouvá jenom to, že jste z Prahy), tak vám to s radostí vysvětlím.

Největším problémem socialistických JeZeĎáků bylo podle vás jaro, léto, podzim a zima. To bych ani tak neřekl, protože suché jaro i léto u nás na jihu už přestal být problém od 80. let, kde konkrétně okres Břeclav a Znojmo byl téměř komplet pod závlahami. Neřešil se nedostatek organické hmoty (hnoje a kompostů) v půdě, protože ze 100 tisíc kusů hovězího dobytka bylo hnoje, že si to ani nedovedete představit.

Ze starých a rozpadajících stohů jsme my, v ACHP vyráběli stovky tisíc tun kompostů, v receptuře 1/3 hnoje a slámy, 1/ 3 ornice ze skrývek a 1/3 kejdy (to jsou hovínka a močka z velkochovů prasat) a po dvou letech to bylo k použití a zaorání.

Za lidovce Luxe se vymlátilo a spálilo na hromadách desetitisíce kusů krav (údajně nemoc šílených krav způsobená zkrmováním masokostní moučky z uhynulých a nemocných zvířat – tento způsob krmení býložravců byl převzat ze západu po roce 1989) a zůstalo v okrese Břeclav pouhých 30.000 kusů, a to je
dodnes.

Úbytek víc jak 2/3 nestačí nasrat tolik kravinců jako 100 tisíc, závlahy jsou zničeny jejich nepoužíváním 29 let, protože na to JeZeDák už neměl od roku 1990 peníze.

Pro úplnost: V roce 1988 byl stav skotu v ČR 3,5 milionu kusů, prasat 4,5 milionu kusů.

V roce 2018 stav skotu 1,3 milionu, prasat 1,3 milionu.

Hlavním důvodem poklesu stavů jsou nařízení EU, aby byl umožněn dovoz ze západu a vyhlášením sankcí na Rusko jsme ztratili velké odbytiště. Produkovalo se tehdy 11-12 milionů tun obilí a dnes ubohých 5-7 milionů.

Větší polovina tohoto obilí se přehnala přes živočišnou výrobu pro produkci veškerého masa, vajec a mléka. Nebylo to potřeba dovážet z Německa, Francie, Polska, Maďarska a odjinud podle příkazů EU.

A že občas na trhu to maso chybělo? Na tehdejší výrobky československého průmyslu bylo ze západu většinou uplatňováno embargo, a tak nezbytné devizové prostředky zabezpečovalo zemědělství ve formě vývozu jatečného dobytka a telat např. do Itálie, Francie, zemí Beneluxu atd.

Takže český JeZeĎák dovedl plánovat ukázkově, měl 11-tihonný osevní postup, organiku v půdě, půdu pod závlahami, produkoval zeleninu, ovoce, brambory, cukrovku, olejniny, dostatek krmiva pro dobytek, využíval na polích vojtěšku jako zlepšující plodinu a krmivo pro skot (což dnes u dnešních chemicko-pesticidních zemědělců téměř nevidíte).

Jestli chcete JeZeĎáky z období před StB-áckou revolucí v r. 1989 kritizovat, zjistěte si fakta, a pak možná zjistíte, že jste zbytečně urazil velkou část národa, lidí, kteří poctivě a na vysoké úrovni vykonávali svá povolání.

Je nás dost, kdo jsme v zemědělství pracovali celý život a dobře si pamatujeme, co se dělo. Neurážejte nás, byť tím děláte blba ze sebe.

Potravinová bezpečnost limituje k nule. Zásoby potravin na několik dnů, benzin a nafta na devadesát dní!!!!!!! Pokud tři dny nepřijedou kamiony z Německa a Polska, nebude v obchodech skoro nic, hlavně maso. Neblíží se toto vlastizradě, o které někteří politici, zvláště ti, kteří to vše zavinili, tak rádi mluví??? Ti by měli jít, v dnešní době koronavirové, zemědělcům na pole pomáhat. Škoda mluvit!!

Jak to bylo

Tvrdí se, že před rokem 89 byl nedostatek masa, prázdná řeznictví. Ano, to bylo v padesátých, šedesátých letech. Pamatuji „bezmasé čtvrtky“. V 70-80tých letech to bylo už úplně jiné. Podívejme se na spotřebu masa v r.1989 a v r.2015.

Nejvíce se snížila spotřeba hovězího masa, roce 1989 1 obyvatel spotřeboval ročně 30 kilogramů a v roce 2015 už jen 8,1 kilogramu. U vepřového masa rovněž došlo k poklesu, z 49,9 kg v roce 1989 na 42,9 kg v roce 2015. Naopak spotřeba drůbežího masa vzrostla dvojnásobně 13 kg na 26 kg. (ČSÚ 1. 8. 2017)

Takže v r.1989 jeden obyvatel spotřeboval 92,9 kg masa celkem, v r. 2015 klesla spotřeba na 77 kg. Kde to ti obyvatelé tenkrát sehnali? Údajně bylo v obchodech k dostání jen podřadnější maso, hlavně vepřový bůček. Co dnes? Bůček je už dražší než kýta, kotleta. U zvýšení spotřeby kuřecího masa je otázka, zda je způsobeno snahou o zdravější stravování, nebo nižší cenou kuřecího masa, oproti masům ostatním.

2 komentáře

Vítejte v diskusi ke článku. Sdílejte své názory, obavy i rady.

  1. David

    Pan Soukup je blazen,furt mele o ockovani,ockovani ano ale ted to nezastavi ockovani,ted se musi zacit testovat,ten den musim mit hotovy test a nastopit do karanteny,a ne jako nam se ozvala hygiena po 8 dnech ze se to naslo ve skolce,samozdrejmne uz to vsichni doma mame,a pry si zaridte testy,POZOR test sehnat trvalo 4 dny pak 2dny vysledky a roznasime to 8+4+2 dobre poslouchejte 14dnu.Proc vlada nenaridi 24hodinove testovani,na co mame armadu,at postavi stany v kazdym meste a jedem.Ten den kdyz budu pozitivni jdu do karanteny,a covid se pozastaví.Jenze o testovani nikdo nema zajem,VAKCINA JSOU MILIARDY-penize pro ty kdo je u toho,co Pane Soukup.Firmy nedelaj testovani musej to platit tak na to serou,tohle ma platit stat a dohlizet na to,a ne chodit do prace na 2 hodiny denne jako politici,PODVODNICI,SRACOVE

    Odpovědět
  2. KARA

    Jestliže evidentně a poslední desetiletí ubylo čtyřnohých krav a prasat, nejeví se mi současná doba jako úbytek počtu krav a prasat. Jen s tím rozdílem, že tyto kusy mají vždy jen dvě nohy. Někdy, ze zdravotního hlediska sice dolní končetiny nefukční, ten kus je na vozíku, ale i tak je počítán jako plus jeden kus.

    Odpovědět

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.