Za vším hledej politika a- a a+

Všechno je to o penězích a dovolím si říct, že i vysokoškolsky vzdělané sestry by si měly svoje studia hradit sami, nebo si je odpracovat, či si vzít půjčku. Snadno se studuje přisáté na našich daních.

Nemám ráda řeči o nedostatku lůžek, doktorů a sestřiček. Je to zase jen vina politiků a jejich špatných rozhodnutí. Vzpomeňte si na dobu kdy se hromadně rušila lůžka a dokonce celé nemocnice. Z některých jsou LDN, místo na dožití. Zrušení malých nemocnic jde na konto zvýšených příjmů VZP.

Nejvyšší počty lůžek byly po znárodnění zdravotnictví v 50. letech. V roce 1937 připadalo na 1 tisíc obyvatel 8,2 nemocničního lůžka, v roce 1948 to bylo už 14,9 a o deset let později 19,8. Od té doby jejich počet opět klesal, v roce 1990 to bylo osm lůžek, v roce 1999 asi 6,5 a v roce 2010 kles počet pod šest.

Počet lékařů za posledních sto let stále jen roste a to přesto, že necháváme utíkat naše mladé doktory na lépe placená místo na západ přesto, že vy studovali za peníze nás všech.  Já nevím, který další stát si může dovolit takhle plýtvat penězi na vystudování svých lidí pro cizí nemocnice. Přitom je to tak snadné. Zaplať si celé studium, nebo se upiš deseti léty práce pro svoji zemi, nebo si vezmi studentskou půjčku. Tak je totiž normální všude na západě a když tak tak strašně chtějí, tak ať se laskavě chovají tržně a nevysávají český lid.

V roce 1900 jich bylo asi 3 500, v roce 1937 téměř 12 tisíc. Na jednoho lékaře tehdy připadlo 1 219 obyvatel, v roce 1958 to bylo už jen 616, v roce 1993 to bylo 333 a před třemi lety 254. Vám se to zdá málo? Mně ne. Je tu ovšem jedna velká chyba a to je věk lékařů. Ano, máme jich dost, ale co bude, až se hromadně budou chystat do důchodu. Pak teprve si politici možná uvědomí, jaké chyby nadělali při studování budoucích lékařů zdarma. A to se týká všech, co studují na vysokých školách. Jen se teď rodiče studujících houně nerozčilujte, protože vaše děti dychtící po studiích si mohou vzít půjčku, nebo si to pěkně si to odpracovat jako to dělají mladí lidí na západě.

Nedostatek lékařů je téma, které se v Česku řeší už dlouhá léta, ale je to pravda? Průměr celé OECD je 3,5, jsme tedy lehce nadprůměrní. Z našich sousedů nás poráží Německo s 4,3 doktory na tisíc obyvatel a Rakousko s 5,2. Rakušané se v žebříčku umístili opravdu vysoko – obsadili druhé místo. V ČR na tisíc obyvatel 3,7 doktorů. Zdá se to možná málo, v porovnání s ostatními zeměmi jsme na tom ale překvapivě dobře. Máme dokonce víc lékařů než Spojené státy, Velká Británie nebo Francie.

Co by bylo potřeba, tak zvýšit počty zdravotních sester, ale ani na tom nejsme tak zle, jak se nám snaží namluvit. Navíc je zde stejný problém jako u lékařů. I sestry si raději zajedou vydělat za hranice. Co je jim po českých pacientech, když venku se platí víc. Všechno je to o penězích a dovolím si říct, že i vysokoškolsky vzdělané sestry by si měly svoje studia hradit sami, nebo si je odpracovat, či si vzít půjčku. Snadno se studuje přisáté na našich daních.

Česko se se svými 8,1 pohybuje lehce pod průměrem OECD, který činí 8,8 sester na tisíc obyvatel. Máme jich však víc než většina našich sousedních států. V Rakousku na tisíc obyvatel vychází 6,9 sester, na Slovensku 5,7 a v Polsku pouze 5,1. Německo se ale se svými 12,9 umístilo daleko lépe než my.

5 komentářů

Vítejte v diskusi ke článku. Sdílejte své názory, obavy i rady.

  1. Frank

    A to by ste mohla spomenut Rumunsko. Srbsko, Moldovu. Len ako priklad. Kto mohol zutekal a chranil svoj vlastny kozuch. Nemecke zdravotnictvo sa akoby zazrakom udrzalo na vysokej urovni, lekarov habadej. A ci je to Turek, Rumun, alebo Juhoafrican nerobi rozdiel.Je fakt ze pacienti si stazuju ze nedokazu vyslovit meno lekara a casto nerozumeju diagnozu ci liek, ale postarane jest. Nezastavam sa tohoto stavu. Dokonca suhlasim ze specificky lekar by sa mal hned na zaciatku studii podpisat ze pojde kam ho posle stat. Povedzme ze na desat rokov. Ovsem na to su zase pravnici a oni by si svoje vyprosili. To myslim situaciu v ktorej sme sa ocitli dnes. Ked sa vratim naspat pred cca 40-50 rokov tak studovat na lekarskej fakulte bolo absolutne privilegium. Ale to uz neexistuje, dneska sme kazdy majorom ze? Vnutorny hlas, svedomie, pokora a pocit zaviazanosti to musi kazdy riesit sam.

    Odpovědět
  2. KARA

    Otázkou je - co je pro koho málo - dost. Úhrada vzdělávání je samozřejmě také možná - soukromé školy. Absolutně nesouhlasím aby si VŠ ( státní školy) vzdělání měly hradit zdr. sestry ze svého. Ani s tím, že by státní školství na všech stupních mělo být hrazeno jinak než státem. I tak to stojí rodiče žáka, studenta (SŠ, VOŠ, VŠ) poměrně dost financí - i když si již studenti přivydělávají na brigádách, nežijí rozmařile, poctivě a pečlivě studují. To se netýká \"věčných studentů\". Tam - nechceš se učit, hybaj do práce!

    Odpovědět
    • Jirka

      Díky Karo. Rozštípl(a) si to geniálně. Když je někde jinde možno dostat víc, tak mi dávají málo. A když mi někde nabízejí méně, než dostávám, jejich řečičky nepomáhají. Pokud o mně stojíte, tak si připlatíte. Někam, kde mi dávají okatě najevo, že jim za to nestojím, bych se nehrnul.

      Odpovědět
  3. Jirka

    Ano, lidi utíkají za penězma. Jsou odhodláni se pod hranicema podhrabat. Dejte jim důstojné platy a oni zůstanou doma. Restrikce nepomohou.

    Odpovědět
    • Milena Doušková

      Ale oni zas tak málo neberou.

      Odpovědět

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.