60 let a pak zastřelit a- a a+

Přesto se nenacházeli děti v popelnicích, přestřelky na náměstí a honění v autech po městě. Byla prostě jiná doba. Já si přeji jen jedno, začtěte už konečně dělat sami něco pro tento stát a ne jen nadávat na důchodce. Těm už moc času nezbývá, tak proč jim ho neustále znepříjemňovat.

Stáří je v této šílené době jen na překážku. Nejraději by byli, kdyby život končil odchodem do důchodu. To by stát ušetřil hromadu peněz pro mladé lidi, které absolvují vysoké školy a doufají, že v životě nebudou muset ani hnout prstem. Nejraději se upíchnout do neziskovky, či do politiky, hlavně nepracovat rukama. Stáří se kdysi ctilo. I primitivní kmeny měli své rady starších a bylo jim s úctou nasloucháno. Život se mění a starý člověk je podle dnešních měřítek na překážku. Pak ale nechápu, proč se netýká těch přestárlých politiků, co se drží svých koryt zuby nehty. Prostě se neměří všem stejně vůbec v ničem.

Ještě před pár lety bylo v sociálním fondu na důchody 70 miliard. Teď se vytlouká klín klínem. Haló, poslanci, kam jste ty prachy zase nastrkali? Že by do svých bezedných kapes? Já tedy nevím, ale kdyby i české domácnosti hospodařili jako vy, tak jsme všichni někde tam, kde končí záda.

Poslední dobou do mých uší plynou slova, a já se hodně moc stydím za ty, co je s takovou nehoráznou samozřejmostí vyslovují. Slyším je z televize, čtu je v novinách i na internetu a všechny jsou docela dost štvavé. Způsobí jen další rozkol mezi mladou generací a těmi, co už si svoje odpracovali a tak by měli mít nárok na důchod, klid a dožít důstojně, jak se na člověka sluší. Jsme snad ještě pořád lidé. Nebo už ne?

Dnešní důchodci si za všechno mohou sami. Jo, neměli prý přitakávat bývalému režimu a vzbouřit se a bylo by to úplně super, protože dnešní omladina by si teď žila bezstarostně v kapitalismu a létali vy jim pečení holubi do huby. Důchody měly být vlastně sníženy na polovinu, protože za minulého režimu pořádně nepracoval, všichni si váleli v práci šunky, rozkrádali socialistické vlastnictví, a proto si důchod nezaslouží.

Já se vás ptám

Kdepak jste na to přišli? Vy jste nám v práci čučeli za zády pod ruce? Tak leda houby, protože zrovna na těch jste většinou ještě byli a teď tady čtu takové hovadiny. Mluvíte tak i o svých rodičích a prarodičích? Já doufám, že ne, protože pak už je to jen k zabalení a zlomení hole nad vámi. Pokud ve vás zbyla kapka slušnosti, tak ty svoje tam nepočítáme a potom mi jistě vysvětlíte, proč tam počítáte ty ostatní. Jsem ženská zvědavá a chci to pochopit.

Podle mne je to tak

Dnešní důchodci si na svůj důchod vydělali poctivou prací a neexistovalo, aby se někdo vyhnul placení, protože všichni pracovali, a všichni si na důchod platili. Ano, my jsme tam museli a hotovo. Všichni, mladí i staří. Kdo nedělal, šel do basy za příživu. Neplatil někdo alimenty? Šel si sednout do basy také. Něco jsi provedl, následoval trest. Jasně, byli mezi námi ti, co nechtěli pracovat a zloději, prostě kriminálníci všeho druhu. Přesto se nenacházeli děti v popelnicích, přestřelky na náměstí a honění v autech po městě. Byla prostě jiná doba. Já si přeji jen jedno, začtěte už konečně dělat sami něco pro tento stát a ne jen nadávat na důchodce. Těm už moc času nezbývá, tak proč jim ho neustále znepříjemňovat.

Něco dat

Důchodový systém byl ve chvíli převratu 1989-1990 přebytkový, a to natolik, že až do minulého roku na něm bylo dle zdroje z Rady seniorů ČR-časopis doba seniorů 70 miliard Kč. Podle téhož zdroje si v minulém roce Topolánkova vláda z tohoto fondu půjčila 23 miliard a slíbila, že je do konce roku vrátí.

Nevrátila nic. Současná vláda by měla zjistit, kam ty peníze zmizely, než půjdou od válu a zase nás ovládne nějaká politická, vyčuraná strana. Kdyby se totiž peníze důchodcům nerozkradly a nepoužily medvěda, mohlo být peněz dost až do roku 2040 i při valorizování.

Od „sametky“ slibovaly všechny vlády, že oddělí sociální fond od státního rozpočtu. Neudělala to ani jedna z nich. Ono by jim nezůstalo pak na jejich konat, na zlaté padáky a na trafiky všeho druhu. Tak kradou i z toho, na co si nikdy nevydělali a co jim nikdo nedovolil sáhnout.

Byli jsme docela bohatá země a teď? I mimino, co se sotva narodilo, dluží této zemi skoro 200 000. To je fakt dárek do života. Vzhledem k tomu, že jsme si zvolili zloděje, kriminálníky, podvodníky a hajzly, nemáme nic. Makali jsme a jsme dlužni! Ale komu co dlužíme? Sami sobě? Nějak mi to hlava nebere. Máme se bát krachu? Tak to si nemyslím. On je totiž už fakt čas na to, dát o sobě vědět, že nehodláme dělat za 8500 minima, platit všude samé poplatky a cpát daně do bezedných panděr politických zmetků.

6 komentářů

Vítejte v diskusi ke článku. Sdílejte své názory, obavy i rady.

  1. K-NOBL-AUCH

    Bol som pozehnany spoznat tucty ludi co si POCTIVO zarobili svoj chlebik. A bol som pozehnany ich sledovat ci sa od kazdeho nieco naucit. Za to som prenesmierne vdacny. Specialne teraz, ked sa zda ze svetu boli rozdane posledne karty. Ale nemyslim tym virus. Myslim krach na burze. Banca rota (bankrot) co mnoho firiem bude nutena vyhlasit. A miliony individualov? Cim a ako zachrani stat miliony bedarov? Ak sa mylim a sirim poplasne spravy tak sa pokorne ospravedlnim. Uz dlhe roky tvrdim ze svet bojuje o poslednu kvapku oleja a vody. Ale to co pani autorka pise o rokradenom konte kde sa ukladali prispevky dochodcov - no verte to ma uzemnilo. A havne CO??? ma uzemnilo? Ze paraziti, zlodeji, tasmenice a zmije si alebo sprivatizovali alebo odklonili. Ze konto bolo prakticky zlikvidovane. Kam sa ma clovek v sestdesiat + obratit? Je to smutne ba az tragicke ked na stare kolena clovek dostane kopanec zamrznutou bagancou a cita ze zem je v nudzi ze nema ani na rouska ze zlodeji a paraziti ich predavaju za stovku. CIVILIZACIA? Hamba. Hamba vsetkym co sa za svatcov vydavaju a co sa pricinili na vystavbe zumpy v ktorej sme.

    Odpovědět
    • Milena Doušková

      Jsem ráda, že jste se zastavil a napsal komentář. Doba je zlá a víc k tomu nenapíšu, protože už mám všeho po krk.

      Odpovědět
      • K-NOBL-AUCH

        Je toho moc a va anglictine. SORRY! Podstata? Ku bohatstvu sa dostavame pomalucky, ale krach je velmi rychly. SENECA. “Remember that Hemingway line about the guy who went broke? Slowly, then all at once. ” It is called Seneca Effect. “Fortune is of sluggish growth, but ruin is rapid” -Roman Stoic Philosopher Lucius Annaeus Seneca. Italian scientist and philosopher Ugo Bardi shows how this principle works in his book “The Seneca Effect-Why Growth is Slow but Collapse is Rapid”.

        Odpovědět
        • Milena Doušková

          Ano, pád bývá velmi strmý.

          Odpovědět
  2. Vlk Samotář

    Já bych doporučil knihu Hodina Býka od pana Jefremova. Jde v ní zhruba o toto. Pozemská výprava po cestě nadprostorem kdesi v hlubinách vesmíru objeví planetu obydlenou bytostmi k nerozeznání podobnými lidem. A pak ke své hrůze zjišťuje, že na planetě se obyvatelé dělí na KŽI a DŽI - krátce žijící a dlouho žijící. V určitém okamžiku je každý jedinec podroben výběru a pokud prokáže dostatečně silný intelekt, aby se stal vědcem, lékařem nebo umělcem či něčím podobným, je zařazen mezi DŽI a jeho život není nijak omezen. Pro ostatní - KŽI -je povinností se dosažením 26. roku života dostavit do Chrámu sladké smrti. Pozemšťané se dozvídají, že to je přetrvávající opatření z dob hrozivého přelidnění planety. A na závěr vyjde na povrch to nejpřísněji střežené tajemství. Obyvateli té planety jsou pozemšťané, potomci lidí, kteří prchli ve třech velkých hvězdoletech ze země zmítané válkami, chorobami a násilím naslepo do vesmíru. Tak jak by se tohle líbilo těm bláznům, co pořád brojí proti starým lidem? Asi moc ne, protože by se drtivá většina z nich díky mizivému intelektu \"propadla\" mezi KŽI a se stářím by si dělat hlavu vůbec nemuseli. ...

    Odpovědět
    • Milena Doušková

      Děkuji Vlku za bezva komentář.

      Odpovědět
Zrušit reakci

Prosíme dodržujte slušné vychování a obecný kodex diskutujících.
Názory se daji projevovat i slušně, přesto s důrazem.